ZAWARTOŚĆ SELENU W POCHODZĄCYCH Z RYNKU POLSKIEGO WYBRANYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH.
PRODUKT | WIELKOŚĆ PORCJI | ZAWARTOŚĆ SELENU | ŹRÓDŁO |
Pieczywo i produkty zbożowe |
|||
Produkty zbożowe | Gram | 3,5-76,9 ng/g | Jabłońska E et. al. 2007 |
Chleb pszenny | 50 g – 1 kromkabochenek (500 g) | 2,8 µg22,4µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Chleb pszenny razowy | Kilogram | 250 μg/kg | Markiewicz-Żukrowska R. Ślesin 2010 |
Chleb żytni razowy | Kilogram | 180 μg/kg | Kuczyńska J, 2007 |
Chleb razowy ze słonecznikiem | 50 g – 1 kromkabochenek (500 g) | 2,4 µg23,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
ChlebChleb biały | 25 g – 1 kromka | 9,6 μg0,29-1,00 μg /g0,280 mg/kg | Ulewicz Magulska, Gdańsk 2008Ulewicz Magulska, Gdańsk 2008Nikonow M, 1987 |
Chleb słodowy | 50 g – 1 kromkabochenek (500 g) | 2,2 µg24 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Chleb tostowy | 50 g – 1 kromkabochenek (500 g) | 2,9 µg23,2 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Chleb toskański | Kilogram | 0,846 mg/kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Chleb wieloziarnisty | Kilogram | 0,680 mg⋅kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Chleb słonecznikowy | Kilogram | 0,574 mg⋅kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Chleb 2000 | 50 g – 1 kromkabochenek (500 g) | 2 µg20 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Chleb Babuni | 50 g – 1 kromkabochenek (500 g) | 2,5 µg34,25 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Chleb Chłopski | 50 g – 1 kromkabochenek (500 g) | 3,2 µg47 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Pszenne rogale maślane | Kilogram | 0,325 mg⋅kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Bułki z kruszonką | Kilogram | 0,168 mg⋅kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Kasza manna Szymanowska | Kilogram | 0,465 mg⋅kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Pszenica | Kilogram | 32 μg/kg | Kuczyńska J, |
Ryżpolerowany | KilogramKilogram | 80 μg/kg0,334 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Żyto | Kilogram | 22 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Kukurydza | Kilogram | < 4-112 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Płatki kukurydziane | Kilogram | 0,024 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Ryż białyparaboliczny | Kilogram | 0,217 mg⋅kg-10,10-23 ng/g | Gawłoska – Kamocka A, 2006Ulewicz Magulska, Gdańsk 2008 |
Ryż brązowy | Gram | 25-170 μg ⋅100 g-1.100 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Mąka żytna, typ 720Mąka żytna | KilogramGram | 0,642 mg. kg -10,53-0,64μg/g | Gawłoska – Kamocka A, 2006Ulewicz Magulska, Gdańsk 2008 |
Kasza gryczana prażona | Kilogram | 446 ,642 mg. kg -1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Kasza gryczana | jedna porcja (100 g)1 kg | 10 µg100 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Zboża :gryka,jęczmień,
nasiona sezamu, pszenica, ryż biały ryż brązowy |
GramKilogramGram
Kilogram |
0,18-0,750 ng/g267 μg/kg0,10-0,23 μg/g
80 μg/kg |
Ulewicz Magulska, Gdańsk 2008Kuczyńska J,2007Kuczyńska J,2007 |
Mąka kukurydziana | Gram | 0,52 μg /g | Ulewicz Magulska, Gdańsk 2008 |
Mąka ziemniaczana | Gram | 0,37 μg/g0,364mg .kg -1 | Ulewicz Magulska, Gdańsk 2008Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Makarony z semoliny z jajem | Kilogram | 528 μg/kg | Marzec Z, 2001 |
Makaron (jajeczny) | Kilogram | 0,662 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Makaron 2-jajeczny Lazuria – świderek | 100 g ugotowanego400 g (całe opakowanie) | 8,6 µg34,4 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Makaron 2-jajeczny Lazuria – wstążka | 100 g ugotowanego400 g (całe opakowanie) | 8,6 µg34,4 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Tłuszcze |
|||
Margaryna Benevita | 1 porcja 5Jedno opakowanie (225g) | 0,2 µg7,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Ekstra Pomorski na maśle | 1 porcja 5Jedno opakowanie (225g) | 0,1 µg5,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Margaryna Apetyczna | 1 porcja 5Jedno opakowanie (600g) | 0,2 µg18 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Margaryna Marcysia | 1 porcja 5Jedno opakowanie (500g) | 0,6 µg62,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Margaryna Palma | Jedno opakowanie (250g) | 5,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Warzywa, owoce i grzyby |
|||
Brukselka | Kilogram | 102 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Cebula | Kilogram | 34 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Kalafior | Kilogram | 81 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Kapusta | Kilogram | 57 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Kalarepa | Kilogram | 78 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Marchew – korzeńMarchew (puszka) | KilogramKilogram | 42 μg/kg22 μg/kg13 μg/kg | Kuczyńska J,2007Nikonow M, 1987Nikonow M, 1987 |
Ogórek | Kilogram | 56 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Pietruszka | Kilogram | 25,2 ng/g | Jabłońska E2007 |
Pietruszka – korzeń | Kilogram | 36 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Pietruszka – nać | Kilogram | 72 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
PomidoryPomidory (puszka) | KilogramKilogramKilogram | 44 μg/kg5 μg/kg10 μg/kg | Kuczyńska J,2007Nikonow M, 1987 Nikonow M, 1987 |
Rzodkiewka | Kilogram | 53 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Sałata | Kilogram | 38 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
ZiemniakiZiemniaki(puszka) | KilogramKilogramKilogram | 37 μg/kg3 μg/kg7 μg/kg | Kuczyńska J,2007Nikonow M, 1987Nikonow M, 1987 |
Czosnek | KilogramGram | 276 μg/kg27,9 ng/g | Nikonow M, 1987Jabłońska E2007 |
Czosnek marynowany | 100 g | 2 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Cebula | Kilogram | 15 μg/kg | Nikonow M, 1987 |
Borówki | Kilogram | 81 μg/kg | Nikonow M, 1987 |
Pieczarki świeże | Kilogram | 75 μg/kg | Nikonow M, 1987 |
Kurki, maślaki | Kilogram | 6 mg/kg | wesołowski 2000 |
Borowik marynowany | Jeden borowik marynowany ok. 20gCały słoik (180g) | 19,7 μg177 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Borowik suszony – ekologiczny | 50g (1 opakowanie)1kilogram | 1800 µg35000 µg | read-gene.iai-shop.com/read- |
Pieczarka marynowana | 100 g | 9,3 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Pieczarka suszona | 100 g | 111 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Podgrzybek marynowany | 100 g | 2,6 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Podgrzybek suszony – ekologiczny | 50g (1 opakowanie). 1kilogram | 30 µg600 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Rzeżucha | Gram | 20,6 ng/g | Jabłońska E,2007 |
Agrest | Kilogram | 48 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Truskawki | Kilogram | 73 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Gruszki | Kilogram | 182 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Jabłka | KilogramKilogram | 36 μg/kg3 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Śliwki | Kilogram | 58 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Brzoskwinie | Kilogram | 0,004 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Brzoskwinie | Kilogram | 0,004 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Ananasy | Kilogram | 0,006 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Ananasy puszka | Kilogram | 0,008 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Banany | Gram | 6,0 ng/g | Jabłońska E,2007 |
Kiwi | Gram | 6,0 ng/g | Jabłońska E,2007 |
Żurawina suszona | 100g | 11,4 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Żurawina do mięs – ekologiczna | 100 g | 13 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Borówka do mięs – ekologiczna | 100g | 7,3µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Rośliny strączkowe |
|||
SoczewicaBrązowaCzerwona
Zielona Żółta |
100 g100 g100 g
100 g |
>1000 μg/kg35 µg35 µg
35 µg 35 µg |
read-gene.iai-shop.com/Red |
GrochGroch Żółty Łuskany | 100g | 1345 μg/kg220 μg/kg10,6 µg | Kuczyńska J,2007Markiewicz – Zukrowska 2010read-gene.iai-shop.com/ |
FasolaBiała, drobna | 100 g | 938 μg/kg200 μg/kg10,9 µg | Kuczyńska J,2007Markiewicz – Zukrowska 2010read-gene.iai-shop.com/ |
Soja | Kilogram | 435 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Orzechy |
|||
Orzechy | Gram | 30,4-140,7 ng/g | Jabłońska E2007 |
Orzechy włoskie | Kilogram | 10 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Orzech Brazylijski | jeden orzech (ok.4g) 100 g500g | 5,1 µg127 µg635 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Orzech laskowy (łuskany) | porcja (ok.50 g)Opakowanie 250g | 3 µg7,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Orzech nerkowca | porcja (ok.50 g)Opakowanie 250g | 11,4 µg56,8 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Mleko i produkty mleczne |
|||
Mleko krowie w zależności od regionu kraju | KilogramLitr | 2,4 -14,34 μg/kg2-58 μg/l | Markiewicz R.2005KołaczR, 1996 |
Mleko 3,2% | Kilogram | 17 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Mleko UHT 3,2 % | szklanka 250 ml1 l | 3 μg12 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Mleko i jego przetwory | Gram | 1,3-88,5 ng/g | Jabłońska E2007 |
Mleko kobiece (w zależności od długości laktacji) | Mililitr | 9,5 – 25,5 ng/ml | Zachara B, 1994 |
Mleko w proszku | Kilogram | 120 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Mleko zagęszczone | Kilogram | 0,012 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Mleko sproszkowane | Kilogram | 0,098 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Jogurt, 2% tłuszczu | Kilogram | 25 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Masło śmietankowe | Kilogram | 12 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Ser ementaler | Kilogram | 65 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Ser twarogowy | Kilogram | 0,054 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Ser szwajcarski | Kilogram | 0,101 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Mozzarella wiórki | 150g1 kg | 1,8 µg145 µg | read-gene.iai-shop.com/read-gene.iai-shop.com/ |
Ser Edamskikostka 250 g | plaster ok.20g1 kg | 2,6 µg131 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser Edamskikostka 400 g | plaster ok.20g1 kg | 2,6 µg131 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser Edamskiplastry 150 g | plaster ok.20g1 kg | 2,6 µg131 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser Gouda kostka 250g | plaster ok.20g1 kg | 2,7 µg133 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser Gouda kostka 700g | plaster ok.20g1 kg | 2,7 µg133 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser Gouda plastry 150g | plaster ok.20g1 kg | 2,7 µg133 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser Gouda plastry 300g | plaster ok.20g1 kg | 2,7 µg133 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser Mlekdamer kostka 250g | plaster ok.20g1 kg | 2,8 µg138 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser Mlekdamer plastry 150g | plaster ok.20g1 kg | 2,8 µg138 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser Podlaski plastry 150g | plaster ok.20g1 kg | 2,4 µg122 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser topiony Ementaler (7 plastrów) | plaster ok.18g1 kg | 2,3 µg130 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser topiony Gouda (7 plastrów) | plaster ok.18g1 kg | 2,7 µg148 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Ser topiony Gouda krążek | 17,5 g (1 szt.)1 kg | 2,4 µg136 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/red |
Ser topiony z szynką (7 plastrów) | plaster ok.18g1 kg | 2,6 µg146 µg selenu. | read-gene.iai-shop.com/ |
Napoje |
|||
Herbata czarna | 250 ml (szklanka) naparu | 0 µg. | read-gene.iai-shop.com/ |
Kawa mielona „Exclusive Moments” | 250 ml (szklanka) naparu | 0,5µg. | read-gene.iai-shop.com/ |
Kawa ziarnista | 250 ml (szklanka) naparu | 0 µg. | read-gene.iai-shop.com/ |
Woda wodociagowa (średnio) | 250 ml (szklanka) naparu | 0,5µg. | read-gene.iai-shop.com/ |
wody mineralne(niegazowane | Litr | 2,00 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Wody mineralnegazowane | Litr | 2,45 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Muszynianka | Litr | (2,25 i 2,41 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Nałęczowianka | Litr | (2,34 i 2,47 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Oda | Litr | (3,11 i 3,14 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Evita gazowana | Litr | 0,48 μg⋅l-1); | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Evita niegazowana | Litr | 0,64 μg⋅l-1); | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Woda źródlana gazowana „Aqua Queen” | 300 ml1,5 litra | 0,3 µg1,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Woda źródlana niegazowana „Aqua Queen” | 300 ml1,5 litra | 0,3 µg1,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Napoje barwione | Litr | 3,49 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Mr. Jim’s Orange | Litr | 4,02 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Coca-Cola | Litr | 3,31 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Hellena (winogrono) | Litr | 3,35 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Hellena (gruszka) | Litr | 3,25 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Hellena (tonik) | Litr | 2,26 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Dr Witt naturalne soki warzywno-owocowe, marchwiowy, | Litr | 3,51 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Dr Witt naturalne soki warzywno-owocowe, grapefruit | Litr | 3,50μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Hortex marchwiowy | Litr | 3, 09 μg⋅l-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Hortex wieloowocowy | Litr | 3,51 μg/l | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Hortex wieloowocowy z witaminami | Litr | 3,94 μg/l | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Kubuś marchwiowy-brzoskwiniowo-jablkowy | Litr | 3,26 μg/l | Gawłoska – Kamocka A, 2006 |
Kubuś marchwiowo-brzoskwiniowo-jablkowy | Litr | 3,02 μg/l | Gawłoska – Kamocka A, 2008 |
Oranżada | Litr | 2,56 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Soki owocowe Dick Black | Litr | 2,46 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Kubuś-carrot,peach, apple | Litr | 0,75 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Kubuś-carrot | Litr | 0,68 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Smakuś | Litr | 0,61 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Hortex-multi fruit | Litr | 0,73 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Hortex-multifruit vitamin | Litr | 0,94 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Hortex-carrot | Litr | 0,70 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Hortex-peach vitamin | Litr | 0,90 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Hortex- grapefruit | Litr | 0,76 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Dick Black – grape | Litr | 0,46 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Dick Black – multi- fruit | Litr | 0,51 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Fortuna-black-currant | Litr | 0,62 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Fortuna- orange | Litr | 0,55 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Fortuna-karotkacarrot, apple, banana | Litr | 0,57 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Fortuna-karotkacarrot, apple, strawberry | Litr | 0,59 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Fortuna-karotkacarrot | Litr | 0,60 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Fortuna – aronia | Litr | 0,59 μg/l | Gawłowska Kamocka 2008 |
Cymes- Napój brzoskwinia z jabłkiem | 200 ml | 0,4 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Cymes – Napój pomarańczowy | 200ml | 0,4 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Cymes – Napój wieloowocowy | 200ml | 0,4 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Cymes – Napój wiśnia z jabłkiem | 200ml | 0,4 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
sok jabłkowy | litr | 2 μg/l | Nikonow M, 1987 |
Świeży sok jabłkowy | 250ml | 3 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Świeży sok mandarynkowy | 250ml | 9 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Świeży sok marchew-seler | 250ml | 3,5 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Świeży sok marchwiowy | 250ml | 3,8 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Świeży sok pomarańczowy | 250ml | 8,5 μg | read-gene.iai-shop.com/ |
Słodycze, miód |
|||
Cukier brązowy | Kilogram | 0,012 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Cukier biały | Kilogram | 0,003 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Miód Lipowy | 1 łyżeczka miodu (ok.10 g)słoik miodu (500 g) | 0,8 µg37,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Miód rzepakowy | 1 łyżeczka miodu (ok.10 g)słoik miodu (500 g) | 1,3 µg64,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Karmelki | 4,5-6 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Krówki | 3,95 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Cukierki promyczki | 5,55 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Śliwki w czekoladzie | 3,33 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Karmelki twarde | 4,71 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Cukierki czekoladowe | 4,59 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Pastylki owocowe | 4,44 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Wafle w czekoladzie mlecznej | 4,35 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Kuwetura | 4,25 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Czekolada | 4,22 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Ciastka kruche | 4,02 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Cukierki czekoladowe nadziewane , kawowe | 3,95 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Baton Mars | 3,8 ppb | Gawłoska – Kamocka A, 2006 | |
Czekoladki Tiki-Tak | Kilogram | 2.65 µg kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2007 |
Czekoladki Malaga | Kilogram | 3.53 µg kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2007 |
Czekoladki Kasztanki | Kilogram | 2.42µg kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2007 |
Wafla Prince – Polo | Kilogram | 4.00µg kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2007 |
Ciastka sezamowe | Kilogram | 4.43µg kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2007 |
Krakersy słone | Kilogram | 3.82µg kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2007 |
Delicje (ciastka) | Kilogram | 3.83µg kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2007 |
Czekoladki Alibi | Kilogram | 3.47µg kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2007 |
Czekoladki Amarant | Kilogram | 2.71µg kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2007 |
Czekoladki nadziewane likworem rumowym | Kilogram | 2.41µg kg-1 | Gawłoska – Kamocka A, 2007 |
Syrop barmański – Amaretto | 25 ml syropu (1/10 szklanki) | 2.8 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Syrop barmański – Irish Cream | 25 ml syropu (1/10 szklanki) | 2.4 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Syrop barmański – Rum z czekoladą | 25 ml syropu (1/10 szklanki) | 2.5µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Syrop barmański – Wanilia | 25 ml syropu (1/10 szklanki) | 2.5µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Syrop Premium o smaku malinowym | 25 ml syropu (1/10 szklanki) | 2µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Syrop Premium o smaku wiśniowym | 25 ml syropu (1/10 szklanki) | 1.8µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Syrop Premium o smaku żurawinowym | 25 ml syropu (1/10 szklanki) | 2.2µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Syrop Słoneczne Owoce o smaku malinowym | 25 ml syropu (1/10 szklanki) | 2.8µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Syrop Słoneczne Owoce o smaku pomarańczowym | 25 ml syropu (1/10 szklanki) | 2.2µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Syrop Słoneczne Owoce o smaku żurawinowym | 25 ml syropu (1/10 szklanki) | 2.4µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Ryby i przetwory rybne |
|||
Ryby | Gram | 12,2-481,9 ng/g | Jabłońska E2007 |
Śledź świeży | Kilogram | 300 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Makrela wędzona | Kilogram | 320 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Konserwy ze śledzia | Kilogram | 0,145 mg·kg-1 | Polak Juszczak,2007 |
Konserwy ze śledzia po Gdańsku | Kilogram | 0,176 | Polak Juszczak,2007 |
Konserwy z filetów śledziowych w sosie pomidorowym | Kilogram | 0,135 | Polak Juszczak,2007 |
Konserwy ze śledzia w sosie pomidorowym | Kilogram | 0,128 | Polak Juszczak,2007 |
Konserwy z filetów śledziowych w oleju | Kilogram | 0,145 | Polak Juszczak,2007 |
Makrela wędzona | Kilogram | 0,222 mg/kg | Polak Juszczak,2008 |
Szprot wędzony | Kilogram | 0,202 mg/kg | Polak Juszczak,2008 |
Pikling wędzony | Kilogram | 0,218 mg/kg | Polak Juszczak,2008 |
Łosoś bałtycki wędzony | Kilogram | 0,179 mg/kg | Polak Juszczak,2008 |
Łosoś norweski wędzony | Kilogram | 0,122 mg/kg | Polak Juszczak,2008 |
Pstrąg wędzony | Kilogram | 0,129 mg/kg | Polak Juszczak,2008 |
Kraby | Kilogram | 0,572 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Ostrygi, raki | Kilogram | 0,646 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Flądra (filety) | Kilogram | 0,335 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Dorsz (filety) | Kilogram | 0,465 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Jaja |
|||
Jaja kurze, całe | Kilogramgramok.60 g | 160 μg/kg148,4-385,0 ng /g7 μg | Jabłońska E2007 Kuczyńska J,2007read-gene.iai-shop.com/ |
Białko jaja kurzego | GramKilogramsztuka | 17,6-35,5 ng /g0,057 mg/kg2,2 μg | Jabłońska E2007Nikonow M, 1987read-gene.iai-shop.com/ |
Żółtko jaja kurzego | GramKilogramsztuka | 100,2-125,4 ng /g0,174 mg/kg5,3 μg | Jabłońska E2007Nikonow M, 1987 read-gene.iai-shop.com/ |
Mięso i jego przetwory |
|||
Mięso | 6,6-161,1 ng/g | Jabłońska E2007 | |
Mięso drobiowe | KilogramGram100g | 125 μg/kg13,6-131,7 ng/g9,8 µg. | Kuczyńska J,2007Jabłońska E 2007read-gene.iai-shop.com/ |
Mięso kurze | Kilogram | 0,106 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Filety z kurcząt | 100g | 9,8 µg . | read-gene.iai-shop.com/ |
Podudzia z kurcząt | 100 g. | 9,8 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Udziec z kurczaka | 100g | 9,8 µg . | read-gene.iai-shop.com/ |
Skrzydełka z kurczat | 100 g. | 9,8 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Mięso wieprzowe | KilogramKilogramGram
kilogram |
18 μg/kg33 μg/kg6,6-161,1 ng/g
0,217 mg/kg |
Kuczyńska J,2007Markiewicz 2005Jabłońska E2007
Nikonow M, 1987 |
Mielone z łopatki | 100 g | 15 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Mięso z szynki | 100 g | 10,4 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Polędwica wieprzowa | 100 g | 6,7 µg. | read-gene.iai-shop.com/ |
Schab bez kości | 100 g | 10,4 µg. | read-gene.iai-shop.com/ |
Schab z kością | 100 g | 10,4 µg. | read-gene.iai-shop.com/ |
Nerki wieprzowe | 100 g | 10,4 µg. | Nikonow M, 1987 |
Mięso wołowe | Kilogramkilogram | 17,9 μg/kg0,363 mg/kg | Markiewicz R,2005Nikonow M, 1987 |
Ligawa wołowa | 100 g | 3,9 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Polędwica wołowa | 100g | 4 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Wołowina z kością | 100g | 4 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Wołowina z udźca | 100g | 4,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Wątroba drobiowa | KilogramKilogram | 560 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Wątroba wołowa | Kilogram | 39 μg/kg0,454 mg/kg | Kuczyńska J,2007Nikonow M, 1987 |
Nerki wołowe | Kilogram | 1,410 mg/kg | Nikonow M, 1987 |
Cielęcina, udziec | Kilogram | 70μg | Kuczyńska J,2007 |
Cielęcina | Kilogram | 20 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Wędliny | gram | 9,2-89,7 ng | Jabłońska E2007 |
Kiełbasa żywiecka | Jeden plaster(ok. 10 g)100 g | 0,92 µg9,2 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Kiełbasa polska | Jedno pędko kiełbasy (ok. 150 g)100 g | 18,3 µg12,2 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Filet z indyka wędzony | Jeden plaster(ok. 10 g)100 g | 0,9 µg9,4 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Kabanos drobiowy | Jeden kabanos drobiowy (ok. 50g)100 g | 6,8 µg13,6 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Kiełbasa biała surowa | 100 g | 12,6 µg. | read-gene.iai-shop.com/ |
Kiełbasa jarmarczna | 100 g | 17,8 µg. | read-gene.iai-shop.com/ |
Kiełbasa jarmarczna cienka | 100gJedno pętko kiełbasy (ok 50g) | 17,8 µg8,9 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Kiełbasa krakowska sucha | 100 gJeden plaster(ok.10 g) | 9,4 µg0,94 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Kiełbasa parówkowa | Jedno pętko (100 g) | 15,4 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Kiełbasa podlaska | 100 g | 8,1 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Kiełbasa śląska | 100 g | 7,5 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Parówka o obniżonym poziomie selenu | jednym pętku(100 g) | 13,3 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Pasztet mięsny | 100 gJedna porcja(ok.10 g) | 20 µg2 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Pasztetowa | 100 gJedna porcja(ok.10 g) | 20 µg2 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Polędwica drobiowa | 100 gJeden plaster(ok.10 g) | 6,0 µg0,6 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Polędwica wędzona | 100 gJeden plaster(ok.10 g) | 9,5 µg0,96 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Salceson | 100 gJeden plaster(ok.10 g) | 16,4 µg1,6 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Szynka wiejska | 100 gJeden plaster(ok.10 g) | 8,4 µg0,8 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Wino |
|||
Wino mieszane | Kilogram | 1,13 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Wino winogronowe | Kilogram | 2,41 μg/kg | Kuczyńska J,2007 |
Żywienie szpitalne |
|||
Całodzienne posiłki w szpitalu klinicznym (Bydgoszczz) w różnych porach roku | 15,1 -102 3 ug/dzienną masę spożytych produktów | Pawluk H, 2003 | |
Przyprawy |
|||
Musztarda ostra | Jedna łyżeczka(10 g)Opakowanie (190 g) | 0,3 µg7 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Musztarda sarepska | Jedna łyżeczka(10 g)Opakowanie (190 g) | 0,3 µg7 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Musztarda stołowa | Jedna łyżeczka(10 g)Opakowanie (190 g) | 0,4 µg8 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Zioła |
|||
Korzeń Cykorii Podróżnika | Jedna łyżeczka (3g) Całe opakowanie produktu (100 g)250 ml (szklanka) wywaru z korzenia cykorii | 0,5 µg18 µg0 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Ziele Skrzypu | Jedna łyżeczka (3g) Całe opakowanie produktu (50 g)250 ml (szklanka) naparu ze skrzypu | 0,5 µg6,6 µg0 µg | read-gene.iai-shop.com/ |
Dane źródłowe dotyczące zawartości selenu :
- Jabłońska E, Gromadzińska J., Bertrandt J., Kłos A, Dargo A, Wąsowicz W. Zawartość selenu w wybranych artykułach żywnościowych pochodzących z Polski centralnej. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2007, XXXIV, 1440-1445.
- http://read-gene.iai-shop.com/pol_m_Zywnosc-102.html
- Markiewicz-Żukrowska R. Selen w żywności. Wykład Ślesin 2010
- Ulewicz Magulska M, Selen w leczniczych surowcach leczniczych zawartość, rozmieszczenie i wzajemne relacje z innymi pierwiastkami. Praca doktorska, AM, Gdańsk 2008
- Nikonorow M, Urbanek – Karłowska B. Toksykologia żywności, PZWL, Warszawa, 1987, 390-393
- Gawłoska – Kamocka A. Selen w artykułach spożywczych. Cz 1 i 2. J Elementol, 11, 431- 465, 2006
- Marzec Z., Kunachowicz H., Iwanow K. Rutkowska U.: Tabele zawartości pierwiastkow śladowych. Roczniki PZH, 2001, 53, 377
- Gawłowska –Kamocka A. Analiza specjacyjna nieorganicznych form selenu w wyrobach cukierniczych j elementol, 12, 2007, 105-111.
- Kuczyńska J, Biziuk M. Biogeochemia selenu i jego monitoring w materiałach biologicznych pochodzenia ludzkiego. Ecologicacl Chemistry and Engineering, 2007, 14, 47-65.
- Polak – Juszczak . Zawartość składników mineralnych w rybach wędzonych
- mineral elements content in smoked fish. Roczn. PYH 2008, 59, nr 2, 187-196
- Polak-Juszczak. Składniki mineralne w przetworzonej żywności pochodzenia morskiego Inżynieria Rolnicza 5, 2007, 331-337
- Markiewicz R, Borawska RH. JakimikAE. Ocena mleka krowigo z regionu Podlasia jako źródła selenu w diecie. Bromatol Chem tosykol, 2005,38, 245-248.
- Agnieszka Gawłoska – Kamocka The determination of content of selenium in natural fruit juices by spectral methods. Oznaczanie zawartości selenu w naturalnych sokach owocowych metodami spektralnymi. Roczn. PZH 2008, 59, nr 2, 173-178
- Pawluk H Wesołowska K,Pufal E, Sykutera M, Dzienna zawartość selenu w diecie personelu i pacjentów szpitala klinicznego w Bydgoszczy Annales Academiale Mediceae Bytgostiensis, 2003, 17, 47-51
- Zachara B, Trafikowska U, Czerwionka-Szaflarska M i wsp. Selen i selenoenzym peroksydaza gkutationowa – w mleku kobiet w róznych okresach laktacji. Pediatr. Pol, 1994, 69, 839-844.
- Kołacz R, Górecka H.Dobrzyński Z. Zawartość rtęci i selenu w mleku krowim z rejonów ekologicznego zagrożenia.Brmat.Chem. Tosykol, 1996, 29, 225-228