Kobieta 40 lat, 170 cm, 65 kg, aktywność przeciętna, ilość selenu: zmniejszona
wariant F | kalorie | białko | tłuszcz | cholesterol | węglowodany ogółem | błonnik | selen |
Dzień 1 | 2169 | 87g | 75 g | 171 mg | 317 g | 34 g | 29,6μg |
Śniadanie
1. chleb żytni razowy – ( 2 kromki 40 g)
2. masło – 1 płaska łyżeczka (5g)
3. ser biały ziarnisty 100 g
4. pomidor mały (50 g) + nać z pietruszki (5g)
5. szynka wieprzowa 1 duży plaster (50g)
2 śniadanie
1. chleb żytni razowy – ( 2 kromki 2x 40 g)
2. margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)
3. pieczone mięso z piersi kurczaka (2 grube plastry, 60 g)
4. sałata zielona (10 g)
Obiad
1. zupa jarzynowa 200 ml
2. fasola po bretońsku (200 g)
3. ziemniaki 3 średnie (300g)
4. sałata zielona z (100g) z oliwą (15g, łyżka)
Podwieczorek
1. kefir 1 małe opakowanie (200 ml)
2. jabłko (średnie 150 g)
Kolacja
1. makaron spaghetti (200 g)
2. pomidor duży (na sos) 200 g
3. czosnek do sosu (14g)
4. sałata zielona z sokiem z cytryny i przyprawami(100 g)