Aktywność mała, ilość selenu zwiększona

Kobieta 40 lat, 170 cm, 65 kg, aktywność mała, ilość selenu: zwiększona

Wariant B kalorie białko tłuszcz cholesterol węglowodany ogółem błonnik selen
Dzień 1 1670 92g 78,5 g 215 mg 167 g 19 g 109.00ug

Śniadanie

1. chleb żytni staropolski (2 kromki 40g)

2. dorsz wędzony (112 g) 3. ogórek świeży (50g)

4. koper ogrodowy (10g)

5. masło ekstra (5g mała łyżeczka)

6. kawa lub herbata

2 śniadanie

1. chleb graham – ( 1 kromka 40 g)

2. masło – 1 płask1 łyżeczka (5g)

3. ser typu Fromage naturalny (50g)

4. jogurt naturalny (120 g)

4. pomidor mały (50 g)

Obiad

1.zupa ogórkowa (250 ml- talerz duży)

2. halibut smażony (112g)

4. ziemniaki (2 średnie późne -140g)

5. surówka z kapusty kwaszonej (100 g)

6. olej rzepakowy uniwersalny (30 g – 2 płaskie łyżki)

Podwieczorek

1. jogurt naturalny (mały 120g)

2. truskawki (150 g)

Kolacja

1. chleb żytni staropolski ( 1 kromka 40g)

2. masło – 1 płask1 łyżeczka (5g)

3. ser twarogowy półtłusty (100 g), rzodkiewka (50g)

Wariant B kalorie białko tłuszcz cholesterol węglowodany ogółem błonnik selen
Dzień 2 1648 75 g 47 g 338 mg 254 g 25,6g podwyższony96,55ug

Śniadanie

1. chleb żytni razowy – ( 2 kromki 2x 40 g)

2. masło – 1 płaska łyżeczka (5g)

3. pieczone mięso z piersi indyka (4 grube plastry, 56 g)

4. pomidor mały (50 g) + nać z pietruszki (5g)

5. jajko całe gotowane (50g)

2 śniadanie

1. chleb żytni razowy – ( 1 kromka 40 g)

2. margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)

3. pieczone mięso z piersi indyka (4 grube plastry, 56 g)

4. sałata zielona (10 g)

Obiad

1. zupa jarzynowa 200 ml

2. łosoś smażony (56 g)

3. ryż brązowy (120 g, 3 łyżki)

4. szpinak gotowany (100g)

5. czosnek do szpinaku (14g), przyprawy

6. oliwa (15 g płaska łyżka)

Podwieczorek

1. kefir 1 małe opakowanie (200 ml)

2. jabłko (średnie 150 g)

Kolacja

1. makaron spaghetti (200 g)

2. oliwa (15 g płaska łyżka)

3. pomidor duży (na sos) 200 g

4 czosnek do sosu (14g)

5. sałata zielona (100 g)

Wariant B kalorie białko tłuszcz cholesterol węglowodany ogółem błonnik selen
Dzień 3 1702 85g 61 g 352 mg 185 g 25 g 116ug

Śniadanie

1. płatki owsiane (50 g – 5 płaskich łyżek na przed ugotowaniem)

2. mleko 2% (1 szklanka -250 g)

3. dżem jagodowy niskosłodzony (1 płaska łyżeczka – 5g)

4. jogurt naturalny (mały 120g)

5. kawa lub herbata

2 śniadanie

1. chleb żytni razowy – ( 2 kromki 40 g)

2. masło – 2 płaskie łyżeczki (10g)

3. jajko całe gotowane (50g)

4. pomidor mały (50 g)

Obiad

1.zupa pomidorowa z makaronem (200 ml- talerz duży)

2.wołowina polędwica duszona w warzywach (120g)

4. ziemniaki (2 średnie późne -140g)

5. warzywa do gotowania wołowiny-pietruszka korzeń (50g), pietruszka liście (10g), marchew (50g), seler korzeniowy (50g), przyprawy

6. olej rzepakowy uniwersalny (30 g – 2 płaskie łyżki)

Podwieczorek

1. jogurt naturalny (mały 120g)

2. truskawki (150 g)

Kolacja

1. chleb żytni staropolski ( 1 kromka 40g)

2. masło – 2 płaskie łyżeczki (10g)

3. tuńczyk (w sosie własnym, puszka 112g)

4. sałata (100g)

5. rzodkiewka (50g)